Tuinkeuring 2018

Ook dit jaar worden de tuinen van de leden gekeurd en wel in de volgende dorpen: Feanwalden, Kollumerswaech, Aldwald en De Triemen

De tuinkeuringscommissie bestaat uit vier keurders en een fotograaf.

Het is de bedoeling dat de commissie drie keer langs komt:

*       Eerste keuring in week 16     (april)

*       Tweede keuring in week 25  (juni)

*       Derde keuring in week 36     (september)

Het kan voorkomen dat de commissie een week eerder of later bij u langs komt dan de vastgestelde weken.

Stelt U het NIET op prijs dat uw tuin wordt gekeurd? Wilt u dit dan doorgeven aan Willie Wienia, tel 0519518314. Of mailen naar wwienia(at)live.nl.

Er zijn twee categorieën: grote en kleine tuinen.

Daarbij wordt gekeurd op de volgende punten:

*       Algemene indruk:  hierbij wordt gelet  op sfeer, aanleg, indeling

*       Assortiment en beplanting: Heeft de tuin elk jaargetijde iets te bieden

*       Onderhoud: met aandacht voor gazon, zijn de hagen geknipt, opbinden van planten, zijn de borders en bestrating vrij van onkruid etc.

Tijdens de ledenavond in november worden van deze tuinen foto’s getoond deze worden van deskundig commentaar voorzien. Daarna volgt de bekendmaking van de prijswinnaars, die als ze willen hun tuin kunnen openstellen voor het te houden “rondje tuinen” dat valt in het laatste weekend van de nationale tuinweek  het jaar erop.

Tuinkeuringsavond.

De avond voor en door de leden.

Op 6 november jl. hebben heeft de tuinkeuringscommissie de ledenavond verzorgd.

Waarom staat er dan als onderschrift bij de titel: `Voor en door leden`, zult u denken. De uitleg is heel erg simpel.

De avond is begonnen met een fotocollage van de tuinen die open waren tijdens het jaarlijkse opentuinen weekeinde. Zaterdag 17 juni was de fietstocht langs acht opengestelde tuinen van leden. Deze 8 leden hebben ervoor gezorgd dat er ongeveer vijftig andere leden een fiets of auto pakten en de tuinen een bezoek brachten. Gewoon voor de gezelligheid en belangstelling, maar misschien ook wel om inspiratie op te doen. Al met al was het een gezellige dag waar Willie Wienia prachtige foto´s van had gemaakt.

Daarna kwamen de tuinkeuringen aan de beurt. In een deel van onze afdeling zijn drie rondes geweest van keuringen. De tuinen zijn in het voorjaar, de vroege zomer en in september bezocht. Een lijstje met aandachtspunten is daarbij gebruikt en zo is de tuincommissie gekomen tot een prachtig resultaat. De foto reportage die we te zien kregen, laat duidelijk zien dat de commissie een zware dobber had, dit jaar.

Prachtige tuinen, vaak van groot formaat, moesten beoordeeld worden. Uiteindelijk zijn er een viertal tuinen naar voren gekomen die de commissie extra wilde waarderen door een prijs toe te kennen.

De 1e prijs was voor mv G E Winia, Kollumerzwaag, 2e prijs voor mv J Brouwer, Feanwalden,  3e prijs voor mv I Stuive de Triemen en de 4e prijs voor mv M I Koens in Oudwoude.

Voor de pauze is Fokke Zijlstra nog even in het zonnetje gezet. Hij gaat de tuincommissie nu definitief verlaten en wordt opgevolgd door Mevr. J. Rusticus. Direct na de pauze hebben we ook nog een kleine verloting gedaan.

Na de pauze hebben de prijswinnaars van de mooiste tuinen, hun eigen tuin en specialiteiten, dmv foto´s, aan ons gepresenteerd. De prijswinnaars ontvingen natuurlijk een prachtige oorkonde en een kleinigheid.

We kunnen terug zien op een mooie ledenavond.

Prijswinnaars tuinkeuring van 2017. Van links naar rechts. mevr. I Stuive 3de Prijs, mevr. M I Koens 4de Prijs, mevr. J Brouwer 2de Prijs, mevr. G E Winia 1de Prijs

Volkstuin: verrassingen
Volkstuin: het gewas bij de buren…….